Spatele uman este una dintre cele mai remarcabile și complexe structuri ale corpului. În fiecare zi, ne bazăm pe sănătatea și funcționalitatea spatele nostru pentru aproape orice mișcare, de la ridicarea unei căni de cafea până la a ne apleca să legăm șireturile. Cu toate acestea, cât de bine ne cunoaștem spatele?
Iată 10 aspecte fascinante despre această parte vitală a corpului nostru!
1. Coloana vertebrală are o rezistență uimitoare și poate suporta o greutate de până la 400 kg. Proprietățile de amortizare ale discurilor intervertebrale ajută la evitarea leziunilor vertebrelor în fața unei astfel de încărcături masive. Musculatura lombară puternică menține vertebrele în starea lor fiziologică, asigurând condiții optime pentru ridicarea greutăților și alte activități fizice. De aceea, nu ar trebui să încercăm să ridicăm greutăți mari fără a pregăti în prealabil mușchii – acest lucru poate duce la leziuni grave (leziuni ale aparatului musculo-ligamentar și ale vertebrelelor, apariția herniilor intervertebrale).
2. Datorită modificării lungimii coloanei vertebrale pe parcursul zilei, înălțimea unei persoane poate varia cu 1-2 cm. Pe parcursul zilei, o persoană se află în poziție verticală, așa că coloana vertebrală este supusă forței de gravitație. Din cauza greutății proprii a unei persoane, discurile intervertebrale se comprimă, iar curbura fiziologică a coloanei se accentuează, ceea ce duce la o ușoară scădere a înălțimii. După antrenamentele intense cu greutăți, înălțimea noastră poate scădea cu 2-3 cm. În timpul odihnei nocturne, mușchii se relaxează, discurile intervertebrale se dilată, astfel că dimineața înălțimea poate crește cu 1-2 cm în comparație cu măsurătorile de seara.
3. Coloana vertebrală este singura structură din organism care poate avea un număr diferit de oase la diferite persoane. Coada de cal poate consta din 4-6 vertebre, în funcție de modul în care acestea se contopesc în timpul formării coloanei vertebrale. Numărul total de vertebre la un adult poate varia între 33 și 35.
4. Coloana vertebrală are un potențial mare de dezvoltare a flexibilității și mobilității. La persoanele antrenate, unghiul de înclinare al coloanei vertebrale poate ajunge la 180 de grade în ambele direcții!
5. Excesul de greutate poate fi una dintre cauzele problemelor de coloană vertebrală. În acest caz, simpla scădere în greutate poate aduce ușurare rapidă și poate elimina durerile de spate epuizante.
6. Înotul este considerat pe bună dreptate cea mai blândă și eficientă modalitate de a normaliza starea coloanei vertebrale. Pentru a obține un efect durabil, sunt suficiente 3 ore de gimnastică acvatică pe săptămână.
7. O geantă obișnuită cu o curea peste umăr poate cauza o serie de probleme de spate, începând de la spasme musculare și până la scolioză. Specialiștii recomandă purtarea genții în mână și asigurarea că greutatea nu depășește 3 kg. Este de dorit să distribuiți greutatea în mod uniform pe ambele mâini.
8. Creșterea și formarea coloanei vertebrale încep în jurul primului an de viață al copilului și pot continua până la vârsta de 20-22 de ani.
9. Leziunile traumatice ale diferitelor părți ale coloanei vertebrale sunt mai frecvente la bărbați decât la femei. În același timp, femeile sunt mai predispuse la osteoporoza oaselor, ceea ce este legat de caracteristicile sistemului endocrin.
10. Durerile de spate pot masca problemele organelor interne, așa că nu este indicat să încercați să vă tratați singuri când apar dureri de spate. Dacă durerea se extinde în zona inghinală, aceasta poate indica probleme cu rinichii și organele pelvisului mic, în timp ce ulcerul gastric se poate manifesta ca niște dureri în zona toracică.